Dintre miile de specii de insecte care populeaza Terra, niciuna nu starneste mai multa repulsie si teama decat aceea a mult-blamatului gandac de bucatarie.
          Insecta in cauza si-a cucerit un nemeritat loc pe podiumul animalelor care i-au infricosat pe oameni inca din cele mai vechi timpuri. Inclusi in categoria daunatorilor periculosi, gandacii de bucatarie raman (totusi) niste vietuitoare absolut fascinante.
          Sunt incredibil de multi, sunt urati, sunt negri, sunt infricoasatori, au un grad de inteligenta nemaivazut la restul insectelor, beneficiaza de un grad de adaptabilitate unic intre toate vietuitoarele de la ora actuala, transmit o infinitate de boli, devoreaza fara limita, distrug depozite de alimente, provoaca diverse afectiuni alergice, nu pot fi starpiti in pofida insecticidelor de ultima ora, dar raman extrem de interesanti in manifestare.
         Retineti doar ca sunt mai vechi chiar decat dinozaurii, cercetatorii stabilind ca au aparut in urma cu sute de milioane de ani. Numara peste 4.500 de specii in prezent. Rezista fara mancare circa 3 luni de zile, iar fara sa bea un strop de apa – aproximativ o luna. Daca li se reteaza capul, mor de foame, nemaiavand gura cu care sa mestece, nu din cauza traumatismului…
         Au cucerit intreaga planeta, iar 30 de specii ne indragesc atat de mult incat au ales sa traiasca numai in preajma oamenilor. Alte specii au ales sa renunte la masculi, femelele inmultinduse fara ajutorul sexului tare, prin intermediul fenomenului de partogeneza. Interesant nu?

Reclame