Conumul de droguri

Consumul de droguri reprezinta una din provocarile cu care se confrunta umanitatea, efectele directe sau indirecte ale acestuia relevandu-l ca pe un fenomen ingrijorator, demn de luat in calcul in programele de cooperare internationala. Numarul de consumatori este in crestere si vorbim deja despre problema consumului in cele mai diverse categorii sociale, profesionale si de varsta.

Drogurile

Drogurile reprezinta substante chimice ce prezinta actiune asupra starii fizice, psihice si comportamentale.Drogul reprezinta una dintre cele mai raspandite substante care dau nastere la cai de acces catre starile modificate ale constiintei. Experimentarea acestora poate fi fatala sau poate duce la o dependenta totala in sase saptamini.

Consum si efecte

Curiozitatea – Cei mai multi tineri incep sa consume droguri din pura curiozitate de a cunoaste efectele pe care le au asupra lor sau din dorinta de a avea noi senzatii, noi trairi.

Teribilismul – Consumul de droguri poate fi incitant si provocator. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile fara a fi opriti de cuvinte ca „pericol”. Poti fi privit de ceilalti în mod pozitiv si daca nu consumi droguri! Alege dintre alternative!
DEPENDENTA DE DROGURI

Dependenta fizica – reprezinta consecinta interactiunii prelungite între organism si o substanta exogena, care determina nevoia fizica da a consuma substanta. Întreruperea consumului (sevrajul) provoaca tulburari ale starii fizice si psihice care constituie sindromul de abstinenta. Acest sindrom dispare la administrarea substantei, dependenta fiind mascata când drogul este consumat.
Dependenta psihica – este o stare psihica ce se caracterizeaza prin dorinta imperioasa de a retrai senzatiile datorate ingestiei unui produs cu efect psihotrop. Reducerea cantitatii de substanta provoaca manifestari psihice (în special iritabilitate, tulburarea perceptiei, halucinatii, etc.)..
Toleranta – exprima faptul ca organismulse obisnuieste cu o substanta si e necesara marirea dozei pentru a obtine aceleasi efecte.
Persoana dependenta de un drog resimte, la putin timp dupa ce îl consuma, o stare de placere (high) urmata, în momentul scaderii concentratiei de drog în sânge, de o stare neplacuta care o face pe aceasta sa doreasca sa ia din nou substanta. Aceasta neplacere se poate accentua si se poate transforma chiar în suferinta fizica si agitatie psihica, stare cunoscuta sub numele de sevraj .
Sindromul de sevraj fizic se observa prin semnele clinice ale abstinentei la o substanta, si din nevoia de a lua aceiasi substanta pentru a evita simptomele sevrajului

Droguri usoare vs droguri grele

 

Majoritatea avem idei preconcepute si invechite cum ca drogurile fie ele “soft” sau “hard” sunt toate la fel de rele si tindem sa le aruncam pe toate in aceasi oala. Multi nu fac diferenta dintre marijuana,lsd,mescalina si amfetamina,metadona,dopamina,cocaina,heroina etc. Astfel ca drogurile au fost clasificate in mai multe programe (engl. schedule) si anume I, II si III, cel dintai fiind cele mai periculoase cu cel mai mare potential de abuz, iar cel din urma fiind cele cu cel mai mic potential de abuz.

Exemple de droguri usoare: cannabis, “ciuperci magice”, mescalina , DMT, si LSD.
MDMA(ecstasy) si cafeina sunt undeva la limita dintre droguri usoare si droguri grele, cafeina este cel mai raspandit si utilizat drog de pe intreg globul, nefiind regulat in peste 90% din teritoriile unde este disponibil, provoaca dependenta puternica si dauneaza sanatatii. MDMA nu provoaca dependenta de nici un fel (poate doar psihica) dar are efecte secundare grave daca este abuzat.
Alcoolul si nicotina sunt considerate de multi ca droguri usoare pentru simplul fapt ca sunt legale, defapt amandoua provoaca dependenta puternica si efecte secundare grave, abuzul poate duce chiar la moarte spre deosebire de drogurile usoare la care doza letala este foarte greu de atins sau imposibila.

Reclame