Foarte mulţi oameni se concentrau, atunci când venea vorba de faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, la zâmbetul misterios al Giocondei. Dar Mona Lisa se află acum în centrul unui alt mister descoperit de criticii de artă: este vorba de ochii frumoasei femei, în care s-ar afla ascunşi mici numere şi litere, plasaţi acolo de genialul Leonardo şi dezvăluiţi ca urmare a tehnicilor moderne de mărire, anunţă cotidianul britanic Daily Mail. Şi aceste litere şi numere ar reprezenta adevăratul “cod al lui da Vinci”.
Silvano Vincenti, preşedintele Comitetului Naţional Italian pentru Moştenire Culturală, a declarat: “Ochiul liber nu poate percepe aceste simboluri, dar, cu ajutorul unui lupe, sau la microscop, ele se pot vedea foarte clar”. El a mai declarat următoarele:
– “În ochiul drept apar literele L şi V, ce pot proveni de la iniţialele artistului; şi în ochiul stâng se află simboluri, dar ele nu sunt atât de clare. E foarte dificil în a le putea citi; ele ar putea reprezenta literele C şi E, dar ar putea reprezenta foarte bine şi litera B”.
– “În arca podului din fundal se poate vedea numărul 72, sau ar putea fi vorba de litera L, urmată de cifra 2″.
– “Trebuie să ţineţi cont de faptul că pictura are 500 de ani vechime, aşa că ea nu este atât de clară ca atunci când a fost pictată pentru prima oară”.
– “Din primele investigaţii suntem convinşi că simbolurile nu reprezintă o greşeală şi că au fost puse acolo în mod intenţionat de către autorul picturii”.
– “Da Vinci s-a concentrat foarte mult pe Mona Lisa şi ştim că în ultimii ani ai vieţii sale, el a luat pictura cu dânsul, oriunde se ducea. Ştim, de asemenea, că da Vinci era foarte ezoteric şi folosea simboluri în munca sa, pentru a oferi mesaje.”
Dl Vincenti este de asemenea şi membrul unui grup de oameni de ştiinţă care caută să obţină permisiunea exhumării rămăşiţelor pământeşti ale marelui Leonardo da Vinci (înmormântat la Castelul Amboise din Franţa) pentru a putea recrea chipul artistului şi a vedea dacă acesta seamănă cu cel al Monei Lisa (căci unii critici de artă cred că Mona Lisa este de fapt un autoportret de-al marelui artist renascentist).

Reclame